Ne kadar lif o kadar sağlık!

Lifli besinler, insan ince bağırsağı tarafından sindirilmeyen ve emilmeyen, kalın bağırsakta fermentasyona uğrayarak bioaktif bileşenlere dönüşen karbonhidrat yapıda besinlerdir. Aynı zamanda yararlı bakteriler olan probiyotiklerin gıdası olan çok önemli fonksiyonel besinlerdir.

Çözünür lifler, kan kolesterol ve glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Çözünür lif yulaf, bezelye, fasulye, elma, narenciye, havuç, arpa ve psilyumda (karnıyarık otu) bulunur. Lifler, sistemik olarak kardiovasküler hastalıklar ve kansere karşı da koruyucu özelliklere sahiptir.

Çözünmez lifler bağırsaklardaki hareketi destekler ve dışkı hacmini artırır, bu nedenle kabızlık veya düzensiz dışkı ile mücadelede yararlıdır. Tam buğday unu, buğday kepeği, fındık, fasulye, karnabahar, yeşil fasulye ve patates gibi sebzeler iyi çözünmeyen lif kaynaklarıdır.

Makarna, köfte, pilav, patates kızartması gibi tek tip beslenen, sebze ve meyve yemekte zorlanan çocuklarda lif tüketimini nasıl destekleyebilirsiniz?

Tost, sandviç, dürüm yaparken rafine tahıllar yerine tam tahıllar kullanabilirsiniz.

Yoğurtlara renkli meyveler ekleyebilirsiniz veya bunları krep vs içine karıştırabilirsiniz.

Köfte yaparken içine pırasa, maydanoz gibi eklemeler yapabilirsiniz.

Çorbalara, güveçlere fasulye ve mercimek ekleyebilirsiniz.

Ispanağı, avakadoyu smoothielere veya keklere, kreplere ve yumurtalı yemeklere karıştırabilirsiniz.

Tam buğdaydan yapılan makarnaları tercih edebilirsiniz.

Prof. Dr. İpek Özunan
www.ipekozunan.com

#lifligıdalar #liflibesleneme #izmiranneleri #nephrology #çocuk #nefroloji #çocuknefroloji #böbrek #işemebozuklukları #idrarkaçırma #idraryoluenfeksiyonu #böbrektaşı #hidronefroz #hipertansiyon #yüksektansiyon #böbrekanomalileri #idrardakanama #proteinüri #ürinersistemanomalisi #altıslatma #sistit #çocuknefrolojiizmir #çocukdoktoru #çocuknefrolojisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir