Maymun çiçeği virüsü; Ne kadar ilginç çiçekler değil mi?

Virus ise böyle görünüyor.

Yeni bir pandemi olabilir mi?

Sanki bir el bizi hep korku içinde yaşatmaya çalışıyor. Covid bitti derken yeni bir virüs ile uğraşmaya başladık.

Bu hastalığın bulguları çiçek hastalığına benzese de genel olarak daha hafiftir. Lenf bezlerinde şişme, grip benzeri bulgular (ateş, vücut ağrıları) içerir. Avuç içinde kızarıklık, kaşıntı olabilir, kabuk oluşturan ve küçük renksiz yara izleri kalabiliyor.

Bulgusu olmayan kişiden bulaş olamayacağı gibi bulaş da çok yakın temas ile olabiliyor. Yani çok bulaşıcı değil. İnsandan insana bulaş solunum damlacıkları veya vücut sıvıları ile temas ile gerçekleşir. Döküntülü lezyonların bulaştığı giyişiler ve çarşaflar ile de bulaş olabilir.

Çiçek aşısı ile aşılanan (1970 öncesine kadar ki dönem de bu aşı yapılıyordu) bireylerin dirençli olma ihtimali yüksektir.

Covid’den farklı olarak DNA virusudur, pandemi yapma potansiyeli olmayan bir virüstür, yani bölgesel enfeksiyona yol açabilir. Önemli bir salgın olsa dahi hasta kişilerin izolasyonu ve sağlık çalışanlarının başta olmak üzere temas riski yüksek olanların aşılanması ile kontrol edilebilir.

Endişelenmeye gerek yok, yazın tadını çıkartalım…

Prof. Dr. İpek Özunan
www.ipekozunan.com

#maymunçiçeğivirüsü #izmiranneleri #nephrology #çocuk #nefroloji #çocuknefroloji #böbrek #işemebozuklukları #idrarkaçırma #idraryoluenfeksiyonu  #altıslatma #sistit #çocuknefrolojiizmir #çocukdoktoru #çocuknefrolojisi #böbrektaşı #hidronefroz #hipertansiyon #yüksektansiyon #böbrekanomalileri #idrardakanama #proteinüri #ürinersistemanomalisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir