Çocuklarda en sık rastlanan vaskülit (damar iltihabı) olup küçük damarları tutma eğilimindedir. Vücudun her bölgesini tutabilirse de en çok deri, eklem, gastrointestinal sistem ve böbrekleri tutar. Deride özellikle bacakların alt kısmında, ayak sırtı ve kalçalarda basmakla solmayan kırmızı döküntüler olur. Ayak bilekleri en sık olmak üzere eklemlerde ve ayak sırtında ödem, ağrı eklem tutuluşunu gösterir. Ciddi karın ağrısı ve gastrointestinal kanamalara yol açabilir. Böbrek tutuluşu ise en önemli organ tutuluşudur; idrarda kanama, protein çıkışı, idrarda azalma, tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Ağır proteinürili ve nefrit tablosundaki hastalarda böbrek biopsisi gerekebilir.
Hastaların dörtte üçünde hastalığın 1-3 hafta öncesinde boğaz enfeksiyonu vardır. Viral enfeksiyonlar da olabilirse de en sık beta olarak bilinen streptokoksik boğaz enfeksiyonları sonrası gelişir. Bazen aşılar, ilaçlar (özellikle antibiotikler), bazı gıdalar hastalığın ortaya çıkışını tetikleyebilir.
Genellikle iyi huylu ve kendini sınırlayan bir hastalık olmakla beraber hastaların üçte birinde tekrarlamalar olur. Tekrarlamaları da sıklıkla enfeksiyonlar tetikler.
Cilt bulguları için tedaviye gerek yoktur. Eklem tutuluşunda ağrı kesici ve antiinflamatuvar ilaçla kullanılır. Şiddetli gastrointestinal sistem tutuluşu ve bazı böbrek tutuluşu tiplerinde kortikosteroid kullanımı gerekebilir.
Hastalarda böbrek tutuluşu açısından uzun dönemli izlem çok önemlidir.
Prof. Dr. İpek Özunan
www.ipekozunan.com
#vaskülit #izmiranneleri #nephrology #çocuk #nefroloji #çocuknefroloji #böbrek #işemebozuklukları #idrarkaçırma #böbrektaşı #hidronefroz #hipertansiyon #yüksektansiyon #böbrekanomalileri #proteinüri #ürinersistemanomalisi #altıslatma #sistit #çocuknefrolojiizmir #çocukdoktoru #çocuknefrolojisi