Böbrek taşı erişkinlere ait bir rahatsızlık olarak bilinse de bebek ve çocuklarda üriner sistem taşlarına çok rastlamaktayız. Üstelik çocukluk yaş grubunda taş sıklığı tüm dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe artış göstermektedir. Neyse ki taşların büyük bir kısmı beslenme ve ilaç tedavileri ile kendiliğinden düşebilmektedir.

Taş hastalığı tamamen bulgusuz olabilmekte ise de küçük çocuklarda ve bebeklerde ağlama, emmeme, huzursuzluk, idrarında renk ve koku değişikliği, idrarda kanama, idrar yolu enfeksiyonu ile kendisini belli eder. Daha büyük okul çağındaki çocuklarda ise şiddetli karın veya yan ağrısı, kanlı işeme, ateş, bulantı ve kusma görülebilir. Taş hastalığı olan çocuklarda en fazla rastlanan neden hiperkalsiüri yani idrarla fazla kalsiyum atılmasıdır. Bununla beraber kalsiyum kısıtlamasını büyüme döneminde asla önermiyoruz. Zaten idrarda kalsiyum atılmasını arttıran en önemli neden tuzlu beslenmedir. Tedavide en önemli nokta bol su içilmesi, tuzdan uzak durulması, sağlıklı beslenme gerekliliğidir. Özellikle cips, tuzlu çerezler, asitli içecekler, tuzdan zengin hazır gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Kontrolsüz vitamin kullanımı, fazla çay tüketiminden kaçınılmalıdır.

Prof. Dr. İpek Özunan
www.ipekozunan.com

#böbrektaşı izmiranneleri #nephrology #çocuk #nefroloji #çocuknefroloji #böbrek #işemebozuklukları #idrarkaçırma #idraryoluenfeksiyonu #altıslatma #sistit #çocuknefrolojiizmir #çocukdoktoru #çocuknefrolojisi #böbrektaşı #hidronefroz #hipertansiyon #yüksektansiyon #böbrekanomalileri #idrardakanama #proteinüri #ürinersistemanomalisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir